eelco/ mei 24, 1997/ loodsen

Nieuwjaarsreceptie 1996

Op de Nieuwjaarsreceptie van het Distrikt Delfland, komen de Stampers (de stam van Scouting Willem de Zwijger) een aantal leden van de studentenscouting De Delftsche Zwervers tegen. Een aantal weken geleden is bekend geworden dat we voorlopig niet het Kruithuis uit hoeven, omdat Link afziet van koop van het Kruithuis. Onder het genot van door het distrikt betaald bier, wordt het idee door Winand Lahaye geboren: Een Kruithuisfeest zoals de Stampers dat al jaren houden, maar nu i.s.m. de Zwervers en Marcel Loubens Stam (Scouting Aymon). En dat alles om te vieren dat we het Kruithuis voorlopig mogen blijven huren.

Drie maanden later

Het idee van een Groot Kruithuisfeest leeft sterk bij een aantal individuen. Eelco Maljaars, die op dat moment niets anders doet dan World Wide Web pagina’s in elkaar knutselen, maakt bij wijze van grap een Kruithuisfeest 1997 pagina.

Na wat E-mailtjes met Johan Meijdam van de Zwervers, is het enthousiasme bij hun gegroeid om in ieder geval iets te gaan proberen. Er wordt ongeveer afgesproken om in september van dat jaar een commissie in te stelllen. Ook de Marcel Loubens stam heeft er inmiddels iets van opgevangen.

September 1996

Na een grote wisseling van de wacht bij de Stampers, vindt Eelco een tweede geschikte commissielid van de Stampers in de persoon Ruurd Heijting. Na weer een E-mailtje met Johan, wordt er afgesproken dat Ruurd en Eelco een keer mee komen eten bij de Zwervers op donderdagavond, om het idee te presenteren.

De Donderdagavond

Onder het genot van een bord vreselijke zoete rijst met prutje, voelen Ruurd en Eelco zich nog niet geheel op hun plaats tussen die toch wel wat aparte Zwervers. Maar de Zwervers voelen voor het idee, al mag het geen geld gaan kosten. Johan zegt toe twee mensen te zoeken namens de Zwervers voor de commissie.

De yoghurt met honing die als toetje diende, was zo zoet, dat je je tanden weg voelde rotten bij iedere hap.

Weer een Weekje later

Inmiddels hebben Ruurd en Eelco van Johan begrepen dat Evert van der Plassche en hijzelve plaats zullen nemen in de comissie. Nu alleen nog kontakt zoeken met de Marcel Loubens Stam.

En dat valt nog niet mee. Na veel pogingen tot bellen, en uiteindelijk een E-mailtje, hebben we ook iemansd van de MLS te pakken: Menno Leveling. Helaas voorlopig maar één persoon, maar dat is voor nu genoeg. Er wordt een vergadering gepland in de loop van november, om eens te kijken of het überhaubt haalbaar is.

24 November 1996

De eerste vergadering. Eelco verteld de rest wat hij ongeveer in zijn gedachten had. Een feest primair gericht op gezelligheid, maar wat wel kostendekkend is. Op beide kruittorens een drive-in-show, en wellicht nog wat aktiviteiten op de kant. En dat alles met een budget van 1200 gulden per stam.

Slik, daar komt het eerste probleempje. De MLS en de DZ hebben beiden maar een budget van 800 piek beschikbaar. Maar dit is geen reden om te stoppen. Er wordt besloten om onder alle leden te gaan peilen of het idee van een groot gezamelijk feest een beetje leeft. Er wordt door Eelco een klein vragen formulier gemaakt, waarop iedereen aan kan geven of ie er sowieso voor voelt, en hoe het er dan ongeveer uit zou moeten zien.

December 1996

De Tweede Vergadering

Nadat de resultaten van de brieven een beetje bekeken zijn, blijkt er genoeg draagkracht te zijn voor een feest. Er wordt besloten te proberen een feest te organiseren op 24 mei 1997. Ook wordt er een planning gemaakt m.b.t het maken van uitnodigingen, inkoop e.d. Er zal een feest komen, met op beide torens een drive-in-show, waarbij de één disco draait, en de ander een combinatie van hardcore, club en top 50. Bovendien zal er een tent op de kant worden opgezet bij wijze van Chill-Out Zone. Er zal een vaste verbinding nodig zijn tussen de twee torens, d.m.v. vlotten o.i.d., en hier zijn w.s. nog wle wat problemen te verwachten.

Inmiddels is er uitgelekt dat er een grote kans bestaat dat nu niet Link, maar Scouting Delfland zelf het Kruithuis gaat kopen. Zeker is het nog helemaal niet, maar het is wel goed voor de stemming!

Januari 1997

Okee, het feest gaat er komen. Het budget is krap (800 piek per stam), maar het zal wel gaan lukken. Het feest wordt wat concreter ingevuld. Er zal Heineken worden geschonken uit flesjes, en Menno zal de drive-in-shows op beide torens gaan verzorgen. Ook wordt er een begroting opgesteld.

Ruurd en Eelco zullen zich de komende twee maanden gaan bezighouden met de uitnodigingen, en er zal ee brief naar alle stamleden gaan waarin de presentatie van het feest wordt aangekondigd.

maart 1997

De Presentatie Avond

Die avond verzamelen zich een bergje leden van de drie stammen op de WdZ toren. De commissie houdt zijn zeer matige voorbereide presentatie, maar ondanks dat hebben de leden er wel zin in. Inmiddels zijn de uitnodigingen voor het feest klaar (heeft nog behoorlijk wat zweet gekost), en die worden die avond verspreid onder de stammen. Ook zijn er een stapel A4 en wat A3 posters gemaakt.

April 1997

Alweer een vergadering van de commissie, die door het leven gaat als de KruiCie. We zijn als commissie het lullen onderhand wel zat, en willen nu wel eens echt aktie. Gelukkig is dit de laatste vergadering. Er worden wat taken verdeeld. Evert zal de drank bestellen, Menno gaat de stroom regelen, en Eelco gaat een draaiboek maken, om het geheel zoveel mogelijk gestructureerd te krijgen.

Twee weken voor het feest

Eelco komt er achter dat het feest ineens nog maar twee weken weg is, en gaat zich de tering bellen, om van alles en nog wat nog te regelen en te controleren. De geplande promotieavond, waarbij de commissie stammen af zou gaan rijden, wordt afgelast i.v.m. tijdsgebrek. Er worden namenlijsten van de verschillende stammen gemaakt, en er worden mensen ingepland, op vrijdag, zaterdag overdag, zaterdagavond (het feest zelf), zondag en maandag.

Alles begint aardig op zijn plek te vallen.

Een week voor het feest

Oh oh, de vlotten die voor de benodigde vaste verbinding zou moeten zorgen, zijn weg van het Kruithuiscomplex, en niemand weet meer wat de afspraak was. Evert moet zich nog behoorlijk inspannen om de vlotten weer terug te krijgen van Proteus Eretes, maar het lukt gelukkig allemaal wel.

Donderdag 22 mei 1997

Er zitten wel erg grote gaten in de steigers voor de torens. Maar gelukkig heeft de beheerder nog net voor het feest voor hout en beits gezorgd, dus de steigers worden nog een beetje opgelapt.

Vrijdag 23 mei 1997

Om 9:00h belt Johan naar Rust BV, om te vragen hoe laat de drnak zal worden afgeleverd. Dit wordt elf uur / half twaalf. Eelco is op dat moment de consumtiebonnen aan het kopieeren, en wat boodschappen aan het doen. Om twaalf uur komt Eelco op het Kruithuis, en blijkt de drank inderdaad al binnente staan. Johan gaat dan weg om nog wat boodschappen te doen. Menno komt nog even langs, om de 800 gulden van de MLS af te geven.

Om 15:00h druppelen de dranksjouwers binnen, maar de drank staat al ongeveer in de berging, dus dit is niet zoveel werk meer.

‘s Avonds wordt er nog druk opgeruimd in de torens zelf. De WdZ toren is die avond nog leeg, de MLS/DZ toren schiet ook al op. De Stampers zien nog kans om de legertent, die bedoeld is voor de Chill-Out, op te zetten, en vol te zetten met hun bankstellen. de MLS heeft inmiddels hun RVS bar die ze in de vijver hadden opgeslagen, opgevist en schoongekrabt, dus die kan ook de tent al in.

Zaterdagochtend, 8;00h

De meeste Stampers zijn al blijven slapen op de toren die nacht, en zij ontwaken. Snel wordt de CD Real Hardcore (Duh!) 4 opgezet, wat iedereen op prijs stelt, behalve Aranka, die op dat moment nog sliep.

Na een paar flinke bakken koffie, en de nodige sigaretten, komen de Stampers in beweging. Johan, Evert en enkele andere Zwervers komen ook het terrein weer op. Even later verschijnt ook Menno. Ruurd, Johan, Evert, Menno en Eelco gaan naar het poortgebouw, waar nog wat overlegt wordt.

Om half elf blijkt er nog steeds maar een kleine groep mensen aanwezig, dus er wordt besloten maar gewoon te gaan starten met opbouwen. Evert en Ruurd storten zich samen met nog enkele anderen op de bouw van de vaste verbinding, Johan gaat sterke drank inkopen, Menno gaat de stroom opbouwen, en Eelco begint met de “kleine” voorzieningen zoals de pisbalk, de garderobe e.d.

Om twaalf uur is al het pioniertouw op, terwijl er pas e’e’n van de drie drijvers gebouwd is. Pas anderhalf uur later is het tekort aangevuld en kan er worden doorgewerkt. Alhoewel de gehele middag rommelig en wat stroef verloopt, is aan het eind van de middag het meeste wel opgebouwd.

Om zes uur wordt de door Johan en Aranka bereidde macaroni genuttigd door een man of twintig, en daarna wordt er snel doorgewerkt aan de laatste dingen.

Om acht uur, horen we gelukkig e’e’n van de drive-in-shows, en heeft de tent stroom. De andere drive-in-show volgt nu snel.

Eelco roept iedereen bijelkaar en legt nog een reeks dingen uit voor het feest. Hoe de garderobe werkt, wat toegestaan is op het terrein en wat niet, etc.

Menno vliegt om kwart voor negen de deur nog uit om thuis het wisselgeld op te halen, zodat we klokslag negen uur klaar zijn om te draaien.

Maar goed ook, want om negen uur staan gewoon de eerste gasten al voor de deur. Okee, het zijn er maar zes, maar het is een begin.

Wanneer Eelco om half tien een rondje loopt langs alle bars e.d., lijkt alles in orde te zijn. Om tien aangekomen bij de poort, blijken er al gewoon 100 gasten op het terrein te zijn.

Om half elf wordt het net druk genoeg, om het gezellig te gaan noemen, en er wordt al druk gedanst op de twee torens. Vanaf dat moment zijn er constant 20 mensen aan het werk, bij de bonnenverkoop, de drie bars, de garderobe, met kratten sjouwen en bij de poort. Ondanks dat het rooster wat gaten vertoond door uitgevallen mensen, loopt alles als een trein.

Het wordt drukker en drukker, en vooral de toren van de DZ/MLS blijkt heel populair met de net niet foute DISCO-beats. Maar ook op de WdZ toren is het behoorlijk vol met zijn combinatie van Hardcore/Gabber en Club/Top 50.

De bonnen vliegen de toonbank over, en Marijke, de geldloper van het feest kan me om 1:00h vertellen dat we w.s. wel kostendekkend zijn.

Inmiddels is er al een ton die als drijfvermogen diende voor de vaste verbinding tussen de torens losgeschoten, die snel wordt gerepareerd. De vlotten houden zich de rest van de avond prima, alhoewel een hoop gasten toch wat onwenning zijn met die gepionierde verbinding.

Ook de sterk vliegt er doorheen, maar gelukkig heeft de MLS nog twee flessen Pisang Ambon in voorraad, die worden ingezet. Ook lijkt het fris heel hard te gaan, dus wordt de frisvoorraad van verhuurgedeelte van het Kruithuis overgenomen (8 kratten met flesjes fris).

Om half drie zijn er ongeveer 370 gasten geturfd bij de poort, waar het op dat moment wat onrustig wordt. Er beginnen mensen aan te komen die door mond op mond reclame, zonder uitnodiging naar het feest komen. Er wordt besloten om de poort helemaal te sluiten. Het feest draait op dat moment nog op volle kracht, in een gezellige ontspannen sfeer. En wonder boven wonder is er gewoon nog niemand met zijn dronken hoofd van de vlotten gevallen!

Om half vier wordt de muntverkoop gesloten en om vier uur stoppen de drive-in-shows ermee. Eelco laat alle barren sluiten, en komt er vervolgens achter dat hijzelf nog 9 betaalde bonnen in zijn zak heeft.

Er blijkt nog een groepje vrienden van Evert te willen slapen, die na wat gemopper van Eelco, achter de legertent worden gestalt. Het terrein wordt leeggeveegd, zodat alle gasten vertrekken. De gasten van Evert zijn er inmiddels achter dat ze de verkeerde tentpalen meehebben, en slapen in de buitenlucht. Om kwart voor vijf zijn ook alle gasten die nog voor de poort bleven hangen vertrokken en gaat iedereen slapen. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd feest!

Zondag, veel te vroeg (10:00h)

In de Kortegaerd, waar we hebben geslapen, komt beweging. Er wordt een poging tot opstaan gedaan. Het blijkt dat Ellen, e’e’n van de beheerders het Kruithuis, een hele potterbakkersgroep over de vloer heeft.

We staan allemaal langzaam op, en gaan ontbijten op de steiger van de MLS/DZ. Er is een te kleine hoeveelheid koffie beschikbaar, die dan ook snel op is. Verder wordt er geteerd op de overgebleven jus, en de al open flessen fris.

Om elf uur wordt er serieus gestart met afbreken. Alle drank en lege flessen worden verzameld. Timon en Chris gaan met een te klein bootje lege flesjes uit de vijver vissen en komen met al gauw 70 flesjes terug. De tent wordt afgebroken, de drive-in-show’s ingepakt. De leden van de MLS hebben allen thuis geslapen, en komen keurig op tijd terug, gelukkig.

Iedereen is duidelijk erg vermoeid, maar toch verloopt het afbreken redelijk vlot. Twee van de vlotten die zijn gebruikt moeten worden terugebracht naar de zuidpoort, wat nog een hoop tijd gaat kosten. Ondertussen wordt de rest van het terrein opgeruimd, worden de torens schoongemaakt en weer ingeruimd, maar het is al 18:00 wanneer de laatsten naar huis terug keren, om daar in bed neer te storten.

Maandag.

Er moeten nog wat mensen komen om de drank en flessen die door Rust BV worden opgehaals af te geven. Johan heeft zich samen met Aranka en Martijn van Gerven op deze rotklus gestort. Probleem is dat onbekend is wanneer Rust komt. Ze zouden om half twee komen, maar komen uiteindelijkl pas drie uur later.

Dinsdag

De Grote Dag wat betreft de financiën. Marijke, Evert en Eelco komen samen op de WdZ toren. Ook Ruurd blijkt hier te zijn, die ook wel erg benieuwd is en dus blijft. Nadat alle bonnetjes zijn verwerkt, beginnen we met geld tellen. Niemand heeft ooit zo’n ontzettende stapel tientjes en geeltjes bijelkaar gezien.

Na een hoop telwerk (vooral de kwartjes waren er te veel :-), weet Evert ons te vertellen dat we precies 10 gulden winst hebben gemaakt. Nadat iedereen is hersteld van zijn lachstuip, controleren we het bedrag en blijkt Evert toch een klein foutje gemaakt te hebben. Hij heeft namelijk de drank bij de nog te betalen rekeningen gezet, terwijl die al is afgerekend. En dat scheelt ruim 2000 gulden. We worden er dus ruim 700 gulden per stam wijzer van, wat natuurlijk wel een leuke bijkomstigheid is :-).